سنگ مرمریت یکی از محبوب ترین سنگ های ساختمانی در ایران است که اغلب برای اجرای کف و فضای داخلی ساختمان به کار می رود. نمونه هایی از این سنگ ساختمانی را در بناهای تاریخی روم و یونان می توان دید. ظاهر مواج و طرح دار مرمریت به همراه تنوع رنگی موجب محبوبیت این متریال در دکوراسیون داخلی شده است.
سنگ مرمریت چیست؟ Marble
این متریال از انواع سنگهای دگرگون آهکی شده است که به مرور تحت فشار و حرارت قرار گرفته است. این فرایند موجب تبلور دوباره و تولید یک کلسیت رگه دار و زبر شده است. کلسیت در همه مرمریت ها دیده می شود و کوارتز، لیمونیت، هماتیت، پریت و … از دیگر کانی های این سنگ ساختمانی هستند.
وجود ناخالصی ها و مواد معدنی در مرمریت موجب شده تا رنگ های متنوع و زیبایی در سنگ به وجود آید. مرمریت خالص به رنگ سفید و درخشان دیده می شود. انواع طیف رنگی خاکستری تا سیاه، صورتی و قرمز، سبز، زرد و کرم نیز با رگه های مختلف در این کانی معدنی به وفور یافت می شود.
با توجه به ساختار آهکی مرمریت، استفاده از آن در اماکن مرطوب توصیه نمی شود. شباهت مرمریت به تراورتن در نگاه اول بسیار زیاد است. البته با نگاه به پشت سنگ می توان تفاوت بین این دو متریال را تشخیص داد. این کانی قابل برش با قیچی یا ابزار” گیوتین” می باشد و نیازی به دستگاه برش نیست.
به لحاظ مقاومت ، مرمریت در رتبه پایین تری از گرانیت قرار دارد و نسبتا ضعیف تر است. ولی در مقایسه با تراورتن مقاومت فشاری بالاتری دارد و فشارهای بیشتر را نیز به خوبی تحمل می کند. در بازار ایران انواع مختلفی از سنگ گرانیت عرضه شده که از نظر کیفیت و ساختار دارای تفاوت هایی هستند. این امر در قیمت نهایی محصول نیز اثرگذار است.
مرمریت در برابر خراشیدگی مقاوم نیست و امکان آسیب به سنگ با توجه به محل نصب وجود دارد. این متریال در صورت تماس مداوم با رطوبت تغییر رنگ می دهد و استفاده از آن برای کف سرویس های بهداشتی و حمام مناسب نیست. علاوه بر آن مرمریت به شدت در برابر مواد شیمیایی اسیدی دچار آسیب می شود.
انواع مرمریت در ایران
در بازار مصالح ساختمانی داخل کشور انواع سنگ های ساختمانی مرمریت به فروش می رسند. معادن این کانی در ایران وجود دارد و کیفیت سنگ در هر منطقه متفاوت است. برخی از معروف ترین کانی های مرمریت در ایران عبارتند از” مرمریت هرسین، خوی، کاشمر، آباده،کوه سفید، دهبید، کاوش کرمان، کویر کاشان.